Na een heel aantal jaren bloggen best veel geleerd op het gebied van productfotografie. Op mijn opleiding (Communicatie) heb ik er het een en ander over geleerd, maar ook van andere bloggers en door zelf te spelen met allerlei materialen, ondergronden en manieren van fotograferen. Benieuwd? Vandaag deel ik 10 productfotografie tips met je!
 

1. Het gebruik van licht

De (meeste) beste foto’s worden gemaakt met goed en vaak veel licht. Op deze manier komen kleuren het beste over en krijg je een heldere en lichte foto. Door je foto’s te maken bij een raam met veel daglicht of door gebruik te maken van studiolampen kun je dit het beste doen. Zelf maak ik vaak foto’s met een lichte (witte) ondergrond bij een raam.
Licht kan ook zorgen voor mooie effecten, wat net dat beetje extra aan je foto kan geven (zoals hierboven bij het MAC Burgundy Times Nine palette)
10 x Tips voor productfotografie - 1

2. De juiste fotocamera voor productfotografie

Naast licht is een fotocamera ook enorm van belang. Jaren heb ik foto’s gemaakt voor mijn blog met mijn telefoon. Niets mis mee natuurlijk, maar wanneer je toch serieuzer en meer bezig bent met fotografie en je blog is een goede fotocamera een slimme investering. Je hebt al camera’s voor een paar honderd euro, dus het hoeft niet altijd duur te zijn. Zelf heb ik de Samsung NX3000 met twee losse lenzen van 16-50 mm en 50-200 mm.
Deze camera is een systeemcamera, waardoor de body niet heel groot is en je losse lenzen moet kopen voor bepaald soort foto’s. De lens van 16-50 mm gebruik ik zelf het meeste en is eigenlijk een hele fijne beginlens. De 50-200 mm lens is bedoeld voor foto’s van veraf (je kunt met deze lens erg goed inzoomen). Ik was voor de combi van de body en de twee lenzen destijds ongeveer €480,- kwijt (aanbieding) bij Media Markt. Volgens mij is de camera nu niet meer verkrijgbaar bij Media Markt maar wel elders online.
10 x Tips voor productfotografie - 2
 

3. Spelen met accessoires

Iets waar ik de afgelopen jaren steeds meer mee ben gaan spelen zijn accessoires bij productfotografie. Door allerlei materiaal te verzamelen wat in combinatie met de producten mooi staat op de foto, zorg je voor een bijzondere foto. Je kunt hierbij denken aan: doosjes, notitieboekjes, foto’s, enveloppen, pennen, ringetjes, papier, bloemen, glitter, stofjes, kussens etc.
10 x Tips voor productfotografie - 3
 

4. Ondergrond en achtergrond

Ondergrondjes en achtergronden van je foto’s zijn enorm bepalend voor het soort foto wat je uiteindelijk maakt. Na lang proberen en oefenen ben ik er zelf achter gekomen dat ik een witte achter- en ondergrond het fijnst en het mooist vind op foto’s. Toch probeer ik dit af en toe af te wisselen met marmer (hiervoor gebruik ik een canvas schildersdoek waar ik marmer plakfolie op heb geplakt, goede tip!), maar ook witte kussens. Qua achtergrond is het vaak het mooiste als je die hetzelfde houdt als je ondergrond of als je een bepaald sfeertje neerzet en het daarmee combineert.
10 x Tips voor productfotografie - 4
 

5. Kleurcombinaties

Logische combinaties zijn niet altijd de mooiste, heb ik geleerd. Kies daarom af en toe voor een ander kleurtje in je fotografie of in je achter- of ondergrond. Hierboven gebruikte ik een zachte oranje folie terwijl die kleur totaal niet terugkomt in de producten. Wel zorgt het voor kleur en een speels effect in de foto, wat ik zelf erg leuk vind.
Vaak is het wel mooi om kleuren terug te laten komen in je foto. Wanneer er bijvoorbeeld roze in de verpakking van een product zit is het mooi om een tijdschrift te pakken (als ondergrond) met diezelfde kleur roze erin. Dit zorgt voor eenheid in je foto’s!
10 x Tips voor productfotografie - 5
 

6. Bepaal jouw eigen stijl

Wanneer je een eigen blog hebt en veel foto’s maakt is het belangrijk dat je goed uitzoekt wat voor jou de beste en mooiste manieren zijn om foto’s te maken. Hierdoor ontwikkel je een eigen stijl en dit zorgt er ook voor dat je foto’s allemaal op een zelfde soort manier zijn gemaakt. Ik vind dit zelf nog steeds lastig, omdat ik niet altijd een witte ondergrond wil gebruiken. Ik houd juist van het spelen met ondergronden, accessoires, camera instellingen en licht. Wel merk ik bij de foto’s op mijn blog dat ik elke keer weer probeer om een sfeer neer te zetten die past bij de producten. Het zachte bij Vichy, het zomerse bij Rituals en het luxe bij MAC. Dat is mijn stijl.
10 x Tips voor productfotografie - 6
 

7. Spelen met producten

Tussen al die bloggers en al die honderden reviews over dezelfde producten is het fijn om je te kunnen onderscheiden door fotografie. Dit kun je onder andere proberen door simpelweg te spelen met producten. Bekijk het product; wat kun je ermee? Wat is bijzonder aan de verpakking? Wat is speciaal aan het uiterlijk? Probeer deze eigenschappen te versterken door ze te fotograferen en zoveel mogelijk vast te leggen. Dit Narssissist palette hierboven bestond uit verschillende lagen, wat ik probeerde vast te leggen door ze schuin van boven te fotograferen met de lagen uit elkaar.
10 x Tips voor productfotografie - 7
 

8. Gebruik wat je hebt

Wanneer je niet goed weet hoe je een product mooi weer kunt geven is het vaak het makkelijkste om te gebruiken wat je hebt. Hierboven zie je vier mooie lipsticks van Max Factor die ik ontving in een mooie zwarte doos met allerlei champagnekleurig opvulmateriaal. Prachtig van kleur en structuur en ideaal om als ondergrondje te gebruiken dus! Andere dingen waaraan je kunt denken zijn kledingstukken met mooie stoffen als ondergrond, sieraden met dezelfde kleur als producten (gouden ringetjes bij producten met goudkleurige accenten) of bloemen als accessoire bij een bloemig parfum.
10 x Tips voor productfotografie - 8
 

9. Fotobewerkingsprogramma’s

Wanneer de foto’s net niet helemaal zijn zoals ik ze wil gebruik ik altijd een aantal programma’s. Dit doe ik eigenlijk bij bijna alle foto’s, op een enkele ‘perfecte’ foto’s na. Om de foto’s lichter te maken, intenser en om de kleurbalans aan te passen gebruik ik altijd Photoshop. Daarnaast gebruik ik vaak Picmonkey om collages te maken of afbeeldingen goed bij te snijden. Als je geen Photoshop hebt kan ik de bewerkingsfuncties van Picmonkey ook aanraden. Dit gebruikte ik zelf altijd voordat ik Photoshop had.
Fotobewerkingsprogramma’s zijn niet altijd fout. Zoals je hierboven ziet gebruik ik het hier alleen om de foto lichter te maken waardoor het beeld veel helderder is en sprekender. De kleuren komen beter uit en het ziet er simpelweg mooier uit dan wanneer je het niet doet.
10 x Tips voor productfotografie - 910. Perspectief

Het leukste aan productfotografie vind ik het fotograferen vanuit verschillende perspectieven. Je kunt kiezen om producten van boven te fotograferen, maar ook van voor of van opzij. Door dit af te wisselen komen er vaak de mooiste foto’s tevoorschijn. Speel ook met hoeken, doosjes, lijnen en vormen en leg ze neer op elkaar of naast elkaar. Wees niet bang voor lege witte stukken (negative space), want dit maakt een foto juist vaak mooi. Het hoeft niet perfect en het hoeft niet altijd ‘netjes’. Speel ermee en heb plezier met het zoeken naar de mooiste manieren om foto’s te maken!
Zo. Dit waren mijn tien tips voor productfotografie. Ik hoop dat je er wat aan hebt gehad en dat je nu druk aan de slag gaat met het zoeken naar leuke accessoires, ondergronden en fotobewerkingsprogramma’s. Wanneer je nog productfotografie tips hebt voor mij, laat ze zeker achter! 
Share This